Fyrkantiga klingor

Då jag anser att en klinga uppbyggd av fyra strippar presterar bättre än en av fem eller sex, bygger jag numera  uteslutande fyrkantigt. Det finns uträkningar som stödjer min teori.

Det är lite svårare att bygga fyrkant, då strippen är motsträvig åt ena hållet. Det är mycket räknande och provande med taperingarna innan man hittar den kurva man är ute efter. Det går inte att planka andra taperingar rätt av, man kommer inte i närheten vad man hoppades på från början.

Man kan bygga en fyrkantig klinga tunnare än motsvarande fem- eller sexkantig men ändå få ut kraften. Det är bara fyra limskarvar på klingan, det gör den stadig i rörelseriktningen.
Bygger man dessutom som jag med splice (läs mer) i stället för vanlig holk så kan spöet omöjligt vrida sig.

Jag hålbygger (läs mer) alla mina spön, vilket innebär att spöna blir 30-40 % lättare. Vikten på mina spön ligger på 85-90 gr på 7,2 och 7,3 fot och 95-100 gr på 8,0 fot. Det betyder att den livlösa mjuka insidan är minimerad och minskar energin vid start och stopp, och med den typ av fräsning jag förordar blir det inga försvagningar av klingorna.

Varje stripp blir bred, särkilt laxspöet som har en bredd på 14,0 mm där det är som bredast, man ser verkligen hur bambun ser ut under emaljen.