Regler

Öringfiske i Ryssland

Regler och rekommendationer


Nedskräpning
All form av nedskräpning är absolut förbjudet! Allt vi har med oss ut i vildmarken ska vi ta med oss tillbaka. Det gäller tafsar (gärna även den lilla biten vi knipsar bort när vi byter fluga), fimpar, snuspåsar, godispapper m.m. m.m. Även organiskt material ska antingen tas med hem eller gömmas under en sten. Jag tänker på t.ex. äggskal. Grupperna som kommer efter ska inte se annat är fotspår efter oss.


Toabestyr
I lägret finns en ”skitspade”. När du behöver gå första gången letar du upp en plats du tycker fungerar, tar spaden och gräver bort ett ”lock” i marken och där under gör du sedan en skitgrop. Under vistelsen går du tillbaka till samma grop och innan vi åker därifrån lägger du tillbaka locket för att dölja hålet och det du gömt där i.


Fiskhantering
All fisk ska sättas tillbaka! Oavsett om den är skadad eller blöder ska fisken återutsättas. Vill du ta en bild sätter du dig på knä i vattnet med fisken i håven. När kompisen är redo med kameran lyfter du snabbt upp fisken, blir fotograferad och lägger sedan tillbaka fisken i håven. Se till att ha vatten under fisken när du håller upp den! Om den sprattlar till och du tappar den ska den hamna i vattnet och inte på stenarna.
Om du är ensam lägger du håven i vattnet i vattenbrynet och fisken ovanpå. Absolut inte på torra marken!
Sätt sedan tillbaka fisken i vattnet. Se till att den kan simma själv och hålla sig på rätt köl. För fisken fram och tillbaka i vattnet för att syresätta gälarna.


Säkerhet
Fiska alltid tillsammans med någon! Ni behöver inte stå med armbågs lucka, men bör veta var kompisen är någonstans och inte vara för långt ifrån varandra. På många ställen är terrängen besvärlig och det är lätt att ta ett snedsteg och göra sig illa.
Håll tiden! Har ni sagt att ni ska vara tillbaka en viss tid är det viktigt att vi håller den tiden. Kommer vi inte tillbaka i tid blir de andra oroliga och i förlängningen kan det bli eftersök med helikopter inkopplat. Hittar de oss då lugnt fiskande blir det inga glada miner och eventuellt kan vi bli ersättningsskyldiga.


Kompisfiske
Vi ser till att alla får fisk och blir nöjda med sin resa. Om någon haft oflyt och inte fått någon fisk eller bara fått småfisk har den företräde till de bra platserna i slutet av veckan.