FLUGOR
Här hittar du flugor som funkat för mig och andra på tundran. I regel är de lättbundna av material som är lätta att skaffa. Det som kan ställa till problem är att hitta rätt krokar, speciellt Tiemco kan ställa till problem. Det är dock inga problem att beställa från USA. Ofta går det lika snabbt, eller snabbare, än att beställa från en svensk webbshop...
Titta på AA Outfitters webbplats. Där kan man också beställa 100-pack till fördelaktiga priser.

Bind gärna upp några riktigt stora flugor. Ibland stämmer ordspråket stor fluga - stor fisk. Det gäller även torrflugorna. Nattsländeimitationer bundna på streamerfyror är inte för stora! Och vilka hugg...

Terminator med gummiben/Kjetils gummibein
En fluga som blev succé på resan 2005. Jag skulle inte åka till Kola utan ett gäng i flugasken.
Den är inte svår att binda, bara lite pillig. Kan förstås varieras i det oändliga. En svart variant kan vara bra att ha till mörkerfisket.
 
Krok: Gamakatsu Stinger, Tiemco 9395, Kamasan B-820, Mustad 200R stl 1-12
Bindtråd: Brun, svart eller röd
Stjärt: Hjorthår natur
Kropp: Gul syntetdubbing
Kroppshackel Brun tupp
Vinge: Hjorthår natur
Ben:

Gulsvarta gummiben

Lothar
En imitation av en liten simpa eller lake. Materialen består av hår från nordiska djur som kanin, ekorre och tjäder.
Största öring 3,9 kg

Krok: Kamasan B-820, strl 1-12
Förtyngning: Blytråd
Bindtråd: Brun eller svart UniThread 6/0
Ribbing: Oval guldtinsel
Kropp: Ekorrdubbing (Red Squirrel)
Vinge: Zonkerstrip kanin mörk natur
Hackel: Tjäder
Huvud: Red Squirrel-dubbing



Guldhuvat haröra
Det smala utloppet pressar ihop vattnet till en stark strömfåra i den lilla, men djupa, poolen. Jag kastar min tunga fluga uppströms så den tar vatten strax intill strömkanten. Den sjunker mot den storsteniga bottnen, samtidigt som den driver med strömmen som en nymf, larv eller puppa. Jag tar in linan allt eftersom flugan driver mot mig.

När jag fiskar uppströms nymf hemma är jag noggrann med att hela tiden hålla ögonen på tafsen. Fisken hugger försiktigt, och varje rörelse i tafsen kan vara ett hugg. Men nu står jag vid Eastern Litza på Kolahalvön, och plötsligt slits linan ur min hand. En stor öring har tagit flugan ute i älven. Jag lyfter spöet och känner att fisken sitter. Spöet böjer sig långt ner mot handtaget. Fisken rusar mot den motsatta stranden så linan fräser i ytvattnet. Efter en stunds dragkamp har jag en fantastiskt fin öring framför mina fötter. De bruna sidorna skiftar i guld och är översållade med röda och gula fläckar. Stjärtfenan är stor som min handflata. Fisken väger prick tre kilo och är ett nytt, snyggt personligt rekord. Efter fotografering får den simma tillbaka ut i älven.

Flugan jag använder är en klassiker i modern tappning - Goldbead goldribbed hares ear nymph, eller kort sagt ett Guldhuvat Haröra. En otroligt användbar fluga vid alla årstider och vatten, och dessutom lättbunden med billiga och lättanskaffade material.
Största öring: 3,0 kg.

 

Krok: Kamasan B-160, strl 6-12
Bindtråd: Brun eller svart UniThread 6/0
Ribbing: Oval guldtinsel
Kropp: Mörkt haröra
Stjärt: Mörkt haröra
Huvud: Guldkula, ca 4 mm



Streaking caddis
Det här är nog flugan som rönt de största framgångarna på tundran. Enda från första resan/expeditionen har den ansetts vara ett hemligt vapen - fungerar ingenting annat är det bara att knyta på en Streaking caddis så är framgången ett faktum...
Största öring: 2,8 kg.
 


Krok: Kamasan B-820 el. Tiemco 200R (bilden) strl 4-14
Bindtråd: Brun eller svart
Kropp: UnSeal, Flyrite e.d.
Vinge/huvud: Rådjur e.d.

Woolly bugger/Torills killer
Om ni varit inne och tittat på Torills sida känner ni till hennes Torills killer. Den är oerhört effektiv och har mängder med storöring på sitt samvete. Killern är ingenting annat än en variant på Woolly bugger, som är så mycket enklare att binda. Inför en kolaresa vill man gärna ha flugaskarna välfyllda, och då skadar det inte om flugorna är lättbundna. Jag har förenklat mönstret och nu tar det inte mer än några minuter att binda flugan.
Största öring: 3,9 kg.

Krok: Kraftig streamerkrok, stl 1-14
Förtyngning: Blytråd
Bindtråd: Svart UniThread 6/0
Ribbing: Tvinnad bindtråd
Kropp: Svart chenille/svart dubbing
Stjärt: Räv el kanin med lite flash



Roman Moser caddislarvae
Föreställer en fridriftande nattsländelarv och kan ibland vara den rätta medicinen för öringen. Flugan är ingen skönhet, men är lättbunden. Tyvärr är Furry foam ett ömtåligt material som lätt trasas sönder av vassa öringtänder. En ribbing av tvinnad bindtråd i samma färg som kroppen gör flugan mer hållbar.
Största öring: 2,4 kg.
 

Krok: Tiemco 200R, strl 8-12
Förtyngning: Blytråd
Bindtråd: UniThread 6/0
Ribbing: Tvinnad bindtråd
Kropp: Furry foam
Huvud: Hare el ekorre



Gray Wulff variant
En stor, buskig torrfluga som syns och flyter bra. Egentligen är det en torrfluga avsedd för lax, men eftersom kolaöringen är stor som lax så... Minns speciellt en öring. Jag stod och fiskade av en nacke i Big Trout-området. Ovanför nacken var det en stor blankfläck, och jag lade ut flugan och lät den driva mot mig. Mitt på det blanka gick en öring upp som i slow motion och tog flugan. Fiskens hela huvud var ovanför vattnet och man såg hur den öppnade munnen och slukade flugan. De andra i gruppen var åskådare på stranden, och ett gemensamt "Åååh!" hördes. Fisken tyngde fint i spöet, men efter en halv minut fjädrade spöet tillbaka. Flugan hade släppt. Och så fortsatte det. Stora öringar tog flugan - och lossnade. Det blev ingen stor öring på flugan, den största vägde blygsamma 1,8 kg...
 

Krok: Kamasan B-180, strl 6
Bindtråd: UniThread 6/0
Ribbing: Tvinnad bindtråd
Stjärt: Hackelfibrer grizzle
Kropp: UnSeal, Flyrite e.d.
Hackel: Ett grizzle, ett choclate dun