Utrustning

Fisket på Island skiljer sig egentligen ingenting från vårt skandinaviska fiske. Samma utrustning som du använder när du ska fiska öring eller röding i Sverige eller Norge fungerar förstås alldeles utmärkt även på Island. Jag presenterar trots det vilka utrustningar som bör finnas med i packningen.

Det går åt minst två utrustningar för att man ska vara fullt utrustad - jag rekommenderar en #5 och en #7. Vilken aktion man väljer är förstås upp till var och en. Det kan vara bra att tänka på att det kan blåsa rejält på Island, och då kan det vara skänt med ett något snabbare spö. Jag har med mig två #5-utrustningar.

#5-utrustning
Den här utrustningen kommer vi använda vid allt strömfiske efter öring och röding.
Spö: 8'6"-10'
Rulle: Bör vara laddad med minst 100 meter backing och ha plats för en flytlina.
Lina: Du klarar det mesta fisket med flytlina. Komplettera med några sjunktafsar.
Tafsar: Heldragna nylon- eller fluorcarbontafsar 9' + spets klarar de flesta situationer. Komplettera gärna med några snabbsjunkande flätade eller polytafsar.
Tafsmaterial: Nylon eller fluorcarbon av god kvalitet, 0,10-0,28 mm. Tänk på att tafsar är färskvara och använd inte gamla tafsar som legat i västen flera år.

#7-utrustning
Den här utrustningen kommer vi använda vid sjöfisket och i laxälven Vatsná (där det så tidigt på säsongen antagligen är mest havsöring)
Spö: 8'6"-10' med rejäl ryggrad.
Rulle: Bör vara laddad med minst 100 meter backing och ha plats för en flytlina.
Lina: I Heidarvatn och Tindavatn går det åt sjunklinor för att komma i kontakt med de största öringarna. Linor men flytande skjutlina och sjunkande klump är lätthanterade och fungerar alldeles utmärkt. Ta gärna i när det gäller sjunkgraden, S4 eller snabbare. De flesta fabrikat har den här typen av lina.
Flytlinan ska också vara med. Den fungerar i Vatsná.
Tafsar: Heldragna nylon- eller fluorcarbontafsar 9' + spets klarar de flesta situationer. Komplettera gärna med några snabbsjunkande flätade eller polytafsar.
Tafsmaterial: Nylon eller fluorcarbon av god kvalitet, 0,18-0,38 mm. Tänk på att tafsar är färskvara och använd inte gamla tafsar som legat i västen flera år.

Övrigt
Flugor:
Woolly Buggers och Zonkers i olika färger och storlekar är perfekta för storöringen, men de tar lika gärna på små nymfer och puppor. Gardera! För rödingen är det först och främst tunga smånymfer som gäller. Har vi tur och träffar på vakande fisk är det oftast myggimitationer som fungerar, t.ex. Griffiths Gnat eller olika Buzzers.

Håv: Självklart! OBS! Den ska ha knutlöst nät för att skona fiskens slemhinnor.

Multiverktyg: Går inte hemifrån utan! Klarar allt från fiskrensning och rullhaverier till fördelardosor och glasögon.
Själv använder jag Leatherman Wave och är mycket nöjd.

Solglasögon med polariserande linser är ett måste för att se fisken i vattnet. Speciellt i Kaldakvisl kan vi vid rätt väderlek se rödingarna kryssa mellan bottenstenarna. För de med "vanliga" slipade glasögon rekommenderar jag FitOvers, Polaroid Sunmate eller Cocoons som man helt enkelt sätter utanpå sina vanliga glasögon.